Μουσακάς με κιμά μανιταριών
Υλικά:
Για τις πατάτες
• 6 γλυκοπατάτες μεσαίου μεγέθους
• 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
• 1/2 κ.σ. αλάτι
• 1/4 κ.σ. μαύρο πιπέρι
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη στρώση μανιταριών
• 6 φρεσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 500 γρ. λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα
• 1/2 κούπας λευκό ή ροζέ κρασί (προαιρετικά)
• 1/4 κ.σ. αλάτι
• 1/4 κ.σ. μαύρο πιπέρι
• 1/2 κ.γ. ρίγανη
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη στρώση μελιτζάνας
* 4 μελιτζάνες
* 1 κ.σ. αλάτι για το ξεπίκρισμα
* 1/4 κ.σ. αλάτι
* 1/4 κ.σ. μαύρο πιπέρι
* 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ
• 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
• 6 κ.σ. κορν φλάουρ
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/4 κ.σ. αλάτι
• 1/4 κ.σ. μαύρο πιπέρι
Ακόμα,
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για το πασάλειμμα του ταψιού)
• 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
• Κόβεις τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1 εκ., τις βάζεις σε λεκάνη με άφθονο νερό και 1 κ.σ. αλάτι για 20′, ώστε να ξεπικρίσουν.
• Τοποθετείς τις πατάτες σε κατσαρόλα με βρασμένο νερό και 1 κ.γ. μαγειρική σόδα. Αφήνεις να βράσουν 15’. Στη συνέχεια, ξεπλένεις με άφθονο κρύο νερό, τις ξεφλουδίζεις και τις κόβεις σε ροδέλες 1 εκ.
• Στρώνεις αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ταψί φούρνου και λαδώνεις ελαφρά. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 230ºC.
• Ξεπλένεις τις μελιτζάνες, τις στραγγίζεις και τις επανατοποθετείς στη λεκάνη. Τις πασπαλίζεις με ¼ κ.σ. αλάτι, λίγο μαύρο πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύεις καλά και τις τοποθετείς στη μία πλευρά της λαδόκολλας του ταψιού.
• Στην ίδια λεκάνη τοποθετείς τις γλυκοπατάτες, τις αλατοπιπερώνεις και τις ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο. Έπειτα τις ανακατεύεις καλά και τις βάζεις στην άλλη πλευρά του ταψιού. Ψήνεις τα λαχανικά στον φούρνο για 20′, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
• Σοτάρεις σε αντικολλητικό τηγάνι τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα με λίγο νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 3′.
• Ρίχνεις τα μανιτάρια στο τηγάνι κι ανακατεύεις τακτικά. Σε 5′ περίπου έχουν σωθεί τα υγρά τους, τότε ρίχνεις το κρασί, προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και ρίγανη.
• Λαδώνεις με πινέλο ένα βαθύ ταψί φούρνου 25εκ. x 19εκ. και το πασπαλίζεις με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Πρώτα τοποθετείς τη στρώση από γλυκοπατάτες στο ταψί, μετά τα μανιτάρια και από πάνω τις
• Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 220ºC.
• Ξεχωρίζεις από το γάλα μισή κούπα και την αφήνεις στην άκρη. Το υπόλοιπο γάλα το ρίχνεις σε κατσαρόλα με μέτρια φωτιά.
• Στη μισή κούπα γάλα που κράτησες, διαλύεις το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Μόλις το γάλα στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, αμέσως χαμηλώνεις τη φωτιά και προσθέτεις το μείγμα του κορν φλάουρ. Ανακατεύεις διαρκώς για να πήξει. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε 2′-3′ είναι έτοιμη.
• Απλώνεις τη μπεσαμέλ επάνω στις μελιτζάνες και πασπαλίζεις με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Τοποθετείς τον μουσακά στον προθερμασμένο φούρνο για 20′.
Καλή όρεξη!
Αφήστε ένα σχόλιο