Πολλοί από τους διαιτώμενους μου αναφέρουν πως όταν βρίσκονται σπίτι το μυαλό τους περιστρέφεται γύρω από το φαγητό χωρίς να έχουν το αίσθημα της πείνας.
Μάλιστα αναφέρουν ότι εστιάζουν σε τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, ζυμαρικά, κράκερ κ.α)

Είμαι σίγουρη πως έχει συμβεί και σε εσένα!
Αρκετοί το αναφέρουν σαν βουλιμία αλλά στη πραγματικότητα ονομάζονται υπερφαγικά επεισόδια!

Τι είναι όμως στη πραγματικότητα το υπερφαγικό επεισόδιο και τι μπορεί να το προκαλεί;

💡Η υπερφαγία αφορά την κατανάλωση ποσότητας τροφής μεγαλύτερης από το φυσιολογικό για το ύψος, το φύλο και την ηλικία του ατόμου. Η κατανάλωση γίνεται ανεξάρτητα από την σωματική πείνα και ικανοποιεί συναισθηματικούς παράγοντες. Το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

‼️Σε αυτήν την περίπτωση, η διαφορά με τη βουλιμία είναι ότι το άτομο δεν επιλέγει κάποιο μέσο, για να απαλλαγεί από τις θερμίδες, όπως π.χ. τον αυτο-προκαλούμενο εμετό ή την υπερβολική άσκηση. ‼️

Ακόμα και όταν δεν παρατηρούνται τέτοιες υπερφαγικές τάσεις σε επεισοδιακή μορφή, υπερφαγική συμπεριφορά υπάρχει ακόμα και όταν ένα άτομο έχει διαρκώς στο νου του το φαγητό και το καταναλώνει με τη μορφή «τσιμπολογήματος».

➡️ Τι μπορεί να το προκαλεί;

1. Κακή σχέση με το φαγητό
2. Συναισθηματική ή ψυχολογικά παράγοντες
3. Βιολογικοί παράγοντες (παχυσαρκία)
4. Διατροφικές διαταραχές (βουλιμία)
5. Διαθεσιμότητα τροφίμων (τι υπάρχει στο ντουλάπι)
6. Διατροφικές συνήθειες από την παιδική ηλικία
7. Τρόπος επιβράβευσης του εαυτού σου
8. Αγχώδης διαταραχές

✅️ Κάθε πρόβλημα όμως έχει και τη λύση του και κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη γι’ αυτό μην εξαντλείσαι στην ανάγνωση γενικών ψυχολογικών θεωριών. Ένα βοηθητικό εργαλείο είναι η καθοδήγηση επιστημόνων ψυχικής υγείας (ψυχοθεραπευτών, ψυχολόγων κ.ά.), ώστε να προσεγγιστεί το πρόβλημά σας με μια εξατομικευμένη αιτιολόγηση και θεραπευτική παρέμβαση.