Η χοληστερίνη ή αλλιώς χοληστερόλη είναι μια μορφή λίπους στο αίμα που παράγεται φυσικά από το σώμα μας. Ο οργανισμός μας τη χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά, με την προϋπόθεση να μην ξεπερνά (κατά πολύ) τις φυσιολογικές μονάδες.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να μην αμελούμε τις ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις μας, ώστε να έχουμε τον πλήρες έλεγχό της. Γιατί; Γιατί η πολύ υψηλή χοληστερίνη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη μεταφέρεται σε όλο το σώμα από διαφορετικούς «φορείς», τις λεγόμενες λιποπρωτεΐνες. Πάμε να τις δούμε:

 

  • LDL χοληστερόλη – Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας

Η LDL χοληστερόλη είναι ένας τύπος λιποπρωτεΐνης, που μεταφέρει τη χοληστερόλη μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Γιατί θεωρείται κακή; Γιατί εναποθέτει χοληστερόλη στα τοιχώματα των αρτηριών, οδηγώντας σε συσσώρευση πλάκας, η οποία στενεύει και σκληραίνει τις αρτηρίες, δυσκολεύοντας τη ροή του αίματος.

 

  • HDL χοληστερόλη – Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας 

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.

 

– Τι είναι τα τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια είναι η πιο κοινή μορφή λίπους στο σώμα μας. Η ενέργεια που περισσεύει από την τροφή που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, αποθηκεύεται στο σώμα μας με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Είναι σημαντικό να βρίσκονται σε φυσιολογικές τιμές στον οργανισμό μας, διότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία.

 

Χοληστερίνη: Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τα επίπεδά της;

Ναι, η διατροφή είναι το Α και το Ω. Πάμε να δούμε τα ΝΑΙ της διατροφής:

 

1. Φρούτα και λαχανικά

Το έχουμε πει πολλές φορές, όσο πιο πολύχρωμη είναι η διατροφή μας, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για την υγεία μας. Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL στο αίμα. Ρόδι, πορτοκάλι, βερίκοκο, μπανάνα, κεράσια, ανανάς, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, σύκα είναι μόνο μερικά από τα superfoods που πρέπει να εντάξεις στο καθημερινό σου διατροφολόγιο.

 

2. Όσπρια 

Τα όσπρια αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, αλλά και διαλυτών φυτικών ινών. Η κατανάλωση οσπρίων, όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της κακής χοληστερίνης.

 

χοληστερίνη

Pexels

 

3. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν «καλά» λιπαρά και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση των τριγλυκεριδίων σε φυσιολογικά επίπεδα. Ένταξε στο καθημερινό σου διατροφολόγιο τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα brazil nuts, καθώς και τον λιναρόσπορο, τον κολοκυθόσπορο και τους σπόρους chia. Τα οφέλη τους στον οργανισμό σου είναι πολλαπλά.

 

4. Τροφές πλούσιες σε υγιή λίπη

Οι τροφές που περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθούν στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης στο αίμα. Πες μεγάλο ναι στο αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, τις ελιές και το σησαμέλαιο.

 

5. Δημητριακά ολικής άλεσης και βρώμη ολικής άλεσης.

Σύμφωνα με έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση βρώμης και δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε β-γλυκάνη βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Συνόδεψέ τα με γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά και φρούτα, για ένα πλήρες γεύμα.

 

Είναι πολύ βασικό η διατροφή σου να είναι εμπλουτισμένη με τροφές πλούσιες σε στερόλες και στανόλες. Έχουν μικρή θερμιδική αξία και όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το λεπτό έντερο.

 

Δες εδώ healthy συνταγές

 

Οι συνήθειες που κάνουν καλό

 

  • Φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς. Κατανάλωνε καθημερινά 2 λίτρα νερό.
  • Γυμνάσου τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση των επιπέδων HDL (καλής χοληστερόλης).
  • Μείωσε ή ακόμη καλύτερα κόψε το κάπνισμα. Διακόπτοντας το κάπνισμα, τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (η οποία συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς από καρδιακά νοσήματα) επηρεάζονται άμεσα. Σε λιγότερο από έναν μήνα, η HDL μπορεί να αυξηθεί έως και 30%.
  • Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Φρόντισε να το περιορίσεις.