Γλυκά, γλυκά, γλυκά. Αυτός ο πειρασμός που σε βγάζει πάντα από το πρόγραμμά σου και σε… καταδιώκει από το πρωί έως το βράδυ. Αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να κοντρολάρεις τον εαυτό σου; Νιώθεις διαρκώς μία ασταμάτητη τάση να φας ό,τι γλυκό βρίσκεις μπροστά σου;
Αν απάντησες ναι στα παραπάνω, τότε συνέχισε να διαβάζεις.
Η πρώτη ερώτηση που σου βγαίνει αυθόρμητα είναι: Γιατί θέλω συνεχώς να τρώω γλυκά; Σου έχουμε την απάντηση!
Πιθανοί λόγοι γιατί ζητάς συνεχώς γλυκά
Η αρχή του κακού – ο φαύλος κύκλος της ζάχαρης
Ξεκινώντας μία μέρα να τρως αρκετά γλυκά, δημιουργείς έναν φαύλο κύκλο που μετά είναι δύσκολο να τον σπάσεις. Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ανεβάζεις απότομα το σάκχαρο. Το σώμα σου για να σε προστατεύσει παράγει με τη σειρά του πολλή ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να ξαναπέφτει το σάκχαρο στον οργανισμό σου και εσύ να ζητάς και πάλι κάτι γλυκό.
Με απλά λόγια, όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο περισσότερη θα αποζητάς.
Ορμονικές διαταραχές & κακή ψυχολογία
Σε πολλές περιπτώσεις, η έντονη και συνεχής ανάγκη για γλυκό συνδέεται με ορμονικές διαταραχές. Καλό θα ήταν να μην παραλείπεις τις ετήσιες εξετάσεις σου, ώστε να γνωρίζεις πού βρίσκεσαι και να λάβεις τα μέτρα σου.
Βασικός παράγοντας είναι και η ψυχολογία. Είναι γεγονός πως πολλές φορές προσπαθούμε να καλύψουμε μέσω του φαγητού (και δη των γλυκών) συναισθηματικά μας κενά. Σίγουρα έχεις προσέξει πως αποζητάς γλυκό όταν είσαι στενοχωρημένος, απογοητευμένος ή πεσμένος ψυχολογικά. Το γλυκό πολλές φορές αποτελεί έναν τρόπο ικανοποίησης και επιβράβευσης, καθώς δίνει το αίσθημα της χαράς. Για πόσο όμως;
Παράλειψη γευμάτων
Με το να έχεις μεγάλα κενά στο καθημερινό σου διατροφολόγιο και να παραλείπεις πχ το δεκατιανό ή το απογευματινό σου γεύμα, πετυχαίνεις ένα και μόνο πράγμα: να πέφτει απότομα η γλυκόζη στο αίμα σου και να ζητά ο οργανισμός σου όλο και περισσότερους υδατάνθρακες και επομένως ζάχαρη. Φρόντισε να καταναλώνεις υγιεινές τροφές κάθε περίπου 3-4 ώρες.
Υγιεινές λύσεις: Τι μπορείς να φας όταν σε πιάνει υπογλυκαιμία
- Χουρμάδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα με φυσικά σάκχαρα που παρέχουν και θρεπτικά συστατικά.
- Αντικατάσταση ζάχαρης με μέλι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
- Ένταξη ενδιάμεσων γευμάτων (σνακ) πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως είναι το γιαούρτι, με σκοπό τη μείωση υπογλυκαιμιών.
- Υγιεινά σπιτικά γλυκά, όπως κέικ καρότο, μπισκότα βρώμης με μέλι, pancakes με φιστικοβούτυρο και σιρόπι αγαύης. Προσοχή: όχι εμπορίου.
Σκοπός είναι να εστιάσουμε στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε, περιορίζοντας ή ακόμη καλύτερα αποφεύγοντας τη λευκή ζάχαρη. Μπορούμε να τρώμε healthy χειροποίητα γλυκά, με μέτρο!
Extra Tip:
- Προσπάθησε να διαχειριστείς το άγχος σου και να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο σε εσένα, κάνοντας πράγματα που σε γεμίζουν. Βγες για περίπατο, διάβασε ένα βιβλίο, γυμνάσου, δες φίλους σου.
Διάβασε ακόμα: Βρες εδώ healthy γλυκές συνταγές, για απόλαυση χωρίς ενοχές
Αφήστε ένα σχόλιο